Ingen offert är för liten för de stora!

Den senaste tiden har två stora bryggerier tagit hem offerter hos Systembolaget som vid en första anblick riktade sig mot de mindre bryggerierna i Sverige. Zeunerts Ale kommer att lanseras till våren av Kopparbergs och Spendrups kommer enligt uppgift att lansera ännu en lageröl under Mariestad flaggan. Dom uppskattade volymerna handlar om 50 - 60 000 liter ale och ca 200.000 liter lageröl. Spännande, spännande!!!

Ja, det är sorgligt att se hur stor plats de stora jättarna får hos systembolaget. En mariestad till?? Vem behöver det??

Det är bara att hålla med Helsinge! Men fri föratagsamhet verkar ju bara bata för de som redan har en marknad. Men haf tröst i Holland gick det åt pipan för Heineken/Amstel att ta hem rubbet.

:yr:

Hup Holland

Om vi behöver en Mariestad till beror helt på vad den smakar. Själv dricker jag Mariestads Julbrygd utan problem medan deras (Spendrups) Julbock kan kvitta. Mariestad Porter är bra tillskott i den svenska ölfloran tycker jag. Tänkt om det blir en spännand lageröl som kommer?. Fast troligen har du allt för sant. Och det hade varit roligare med ett "nytt" svenskat bryggeri.

Öl är kultur
www.karlstromsmalt.se

Jag tycker också att Mariestads Porter är värd sin plats på systembolagets hyllor. Det är kanske inte den bästa ölen i sortimentet, men den är klart godkänd och slinker ner vilken dag i veckan som helst.

Wisby Julbrygd och Jacobsen Brown Ale är också trevliga öl från stora bryggerier. Från sistnämnda bryggeri har jag även en flaska julöl och en flaska Saaz Blonde som väntar på att provsmakas.

Jag tycker det är helt rätt att de stora bryggarna vågar ta ut svängarna lite, trots att dessa nya ölsorter troligvis inte kommer sälja mer än vad Sofiero gör under en lördagseftermiddag.

Det skal lbli kul och se hur Zeunerts ale kommer att smaka. Trots att bryggeriet ägs av Kopparbergs,så bryggeer de förhållandevis hyfsad lager. I bland köper jag Zeunerts Orginal och Zeunerts Merke Dessa öl är rätt hyfsade. Hoppas att de tar ut svängarna rejält i sin nya ale.

Mariestads Porter som släpptes i Oktober,försvarar sin plats på Systembolages hyllor. Varumärket Mariestads,skall hålla en högre kvalié än övriga Spendrupsprudukter. Hoppas att den nya Mariestads blir en dunkel. Detta varusegment är dåligt representerade på Systembolagets hyllor. De halvmörka Svenska lagrar som finns är inte bra. (Åbro Amber och Falcon Bayerskt)

Sven-David Svensson
Lund.

Bolaget har frågat efter en ljus lager, mao kommer inte en dunkel på tal.

Varför lägger Systembolaget en offertförfågan på en ljus lager? Det finns redan tillräcligt med öl i detta varu segment. Det är inget fel på en ljus lager, bara man tar ut svängarna ordentligt. Brygg en öl i stil med Landsorts lager. Spendrups kan,om bara viljan finns.

Hälsningar Sven-David i Lund

Visst är det kul om de stora oxå tar ut svängarna med mer smakfulla produkter men i dessa två fall betyder det att Sveriges ölköpare ej fick möjlighet att prova på en ny ale och lager från något av våra små bryggerier som tex. Oppigård, Slottskällan eller Jämtland.